14 razloga zašto biste trebali imati mačku za kućnog ljubimca

Dobrobiti od imanja kućnih ljubimaca su mnogobrojne, osobito kad su u pitanju psi ili mačke. Ako ste ljubitelj mačaka, imamo za vas dobre vijesti. Postoji nekoliko odličnih razloga zbog kojih su upravo mačke među najpopularnijim kućnim ljubimcima.

Mačke su divni prijatelji svojim vlasnicima a uz to su i vrlo smiješne, zabavne i umiljate.

Ako još uvijek nemate mačku, danas vam otkrivamo čak 14 razloga zašto biste trebali imati mačku u svom domu…

1. Smiješne su

Ako ste se ikad igrali mačkom, onda znate koliko one mogu biti zabavne i smiješne, osobito tijekom igre kad izvode razne vratolomije. Ako vam je potreban dokaz, pogledajte smiješan videoclip koji s vama dijelimo u nastavku:

2. Pokazat će vam zanimljive ideje o tome gdje sve možete prespavati

Mačke su poznate po tome da vole spavati na nekim posve neuobičajenim mjestima kao što su umivaonik, računalna tipkovnica pa čak i običan list papira na podu. Svojim će vas domišljatim idejama uvijek zabaviti i dobro nasmijati.

3. Drže vas čvrsto na zemlji

Ako ikad postanete previše samouvjereni, mačke će vas svojim podrugljivim pogledom podsjetiti da i niste tako posebni kao što mislite da jeste.

4. Odlično su društvo

Mačke ne traže puno od svojih vlasnika – žele se družiti, opuštati, malo pojesti te tu i tamo malo poigrati. To ih čini savršenim kućnim ljubimcem.

5. Vrlo su umiljate

Uvijek je po njihovom i samo onda kada one to žele – mačke mogu biti vrlo umiljata stvorenja koja se vole maziti sa svojim vlasnikom. Kad odluče da je vrijeme za maženje, nagradit će vas svojom ljubavlju i toplinom.

6. Donose vam darove

Iako vam se možda neće dopasti ako vam mačka pred vratima ostavi mrtvog miša ili pticu, morate pohvaliti i cijeniti njihovu dobru gestu.

7. Nije ih briga ako im dajete glupa imena

Vašu mačku baš boli briga kako ćete je nazvati pa dajte mašti na volju, no imajte na umu da ćete je tim imenom morati zvati i kad je odvedete kod veterinara.

8. Jako su slatke

Vrlo su slatke i mekane i tko ih ne bi poželio imati u vlastitom domu? Samo svakodnevno promatranje njihova ponašanja ispunit će vam srce toplinom.

9. Njihovo je predenje dobro za ljudsko zdravlje

Istraživanja su pokazala kako mačkino predenje može imati pozitivan utjecaj na čovjeka. Ako imate mačku ili ste ikad boravili kraj mačke koja prede, onda znate kako taj zvuk uistinu ima umirujuće djelovanje te pomaže kod smanjenja stresa i tjeskobe.

10. Uredne su

Generalno gledano, mačke su uredne životinje, osobito kad je u pitanju vršenje nužde. Jednom kad nauče gdje im je wc, rijetko kad će se unerediti negdje drugdje u stanu.

11. Odličan su alarm za buđenje

Mačke znaju kad je vrijeme za ustajanje pa vam tako neće dozvoliti da spavate dulje nego što biste trebali. Mačka će vas natjerati da ustanete i napravite doručak – sebi i njoj.

12. Ne iziskuju puno brige

Mačke su vrlo neovisne i samodostatne pa stoga zahtijevaju mnogo manje pažnje i brige, u usporedbi s nekim drugim kućnim ljubimcima. Osigurajte im ispunjenje osnovnih potreba, pokažite im malo pažnje i one će biti sretne. Bude li im nešto potrebno, obavijestit će vas.

13. Nepoželjne glodavce drže podalje od vašeg doma

Tamo gdje mačka caruje, miševa i drugih nepoželjnih glodavaca zasigurno neće biti. Čak i ako se pojave, vaša će im mačka ubrzo pokazati tko je šef.

14. Mnogo će vas toga naučiti

Damo li ima za to priliku, kućni nas ljubimci mogu naučiti mnoge stvari. Primjerice, mačka će vam pokazati kako je potrebno usvojiti opušteniji pristup životu i problemima općenito. Vjerojatno najbolja stvar koju možete naučiti od svoje mačke je ako sve ostalo ne uspije, samo pronađite sunčano mjesto, ispružite se i uživajte.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *