8 NAJZDRAVIJIH NAMIRNICA KOJE TREBATE DAVATI VAŠOJ BEBI!

8 NAJZDRAVIJIH NAMIRNICA KOJE TREBATE DAVATI VAŠOJ BEBI!

 

Postoji puno zdravih namirnica za Vašu bebu ali ovih 8 je preporučeno od strane liječnika i nutricionista. Od bogatog voća i povrća punih vitamin do mesa i graha prepunih proteina, ove sper namirnice su pune esencijalnih nutrijenata, razumne cijene, jednostavne za pripremu, a ukusne.

Prije uvođenja krute hrane, razgovarajte sa pedijatrom te provjerite koje namirnice treba da se uvedu i kada. Onda uvedite namirnice jednu po jednu, te pravite najmanje tri dana nakon svakog novog jela te obratite pažnju da ne bi došlo do bilo kakve alergijske reakcije.

AVOKADO – većina mama avokado uvodi kao prvu hranu. To masno voće-povrće bogato je zdravim nezasićenim mastima koje pomažu potaknuti  razvoj mozga. Zapravo sastav masti avokada je jako slično majčinom mlijeku.

BANANE – su poznate kao dobar izvor kalija, ovo voće također sadrži vitamine B6 i C, kao I kalcij i željezo. Napraviti banane i mango pire, odličan smooothie za vaše dijete ili pire od banane I komadića breskve sa mlijekom ili jogurtom.

BOROVNICE – borovnice su savršen antioksidans. One su savršene za bebine oči, mozak, pa čak i urinarni sustav.

LEĆA – grah i ostale mahunarke su prepune bjelančevinama i vlakanima. No za razliku od graha, leća su savršene veličine za bebine zalogaje. One su također jedna od najjeftinijih namirnica zdrave hrane možete kupiti.

MESO – nedostatak željeza u organizmu može izazvati anemiju. Pedijatri preporučuju meso kao prvu hranu jer je to velik izvor proteina, cinka i željeza, a posebno crveno meso i tamno meso peradi. Bebe apsorbirati lakše željezo od mesa nego od željeza iz žitarica.

SUHE ŠLJIVE – Bilo da ih zovemo “šljive” ili “suhe šljive”, ovi ponizni plodovi ne zvuči nimalo glamurozno – ali oni su šljive mekane, slatke i pune vlakana. Vaša beba može patiti od zatvora prilikom prelaženja na krute hranu, jer je to velika promjena za organizam. Dajite bebi pire od šljive da bi posmiješili probavu. Možete poslužiti pire od šljive samostalno ili u kombinaciji s drugim jelima, kao što su zobene pahuljice, žitarice ili sok od jabuke.

SLATKI KROMPIR – slatki krumpir je jako popularna hrana za bebe, jer bebe vole njihovu slatkoću i teksturu. Ovo korjenasto povrće je puno beta-karotena, vitamina C i minerala, uključujući željezo i bakar.

JOGURT –  kremasti jogurt je bogat kalcijem i vitaminom D, neophodan je za zdrave kosti i zube. Vaša beba može imati odličan izvor kalcija I vitamin D mnogo prije nego napuni 1 godinu, kada će beba biti spremna za kravlje mlijeko.

Odlučite se za obični jogurta bez dodatka šećera. Također tražite jogurt sa najviše živih kultura koje pomažu regulirati dobre bakterije u bebinom probavnom traktu. Pobrinite se da pojedu sve jer djeca trebaju kalorije iz masti. Jogurt možete dati zajedno sa pireom od bobica ili drugog svježeg voća, soka od jabuke ili pirea od avokada.

Izvor:magicnikutak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *