Akcija “Kurir”: Izvršeni pretresi na više lokacija u Sarajevu, uhapšeni advokati

Pripadnici Federalne uprave policije (FUP) danas, nakon višemjesečne istrage, započeli su akciju “Kurir” tokom koje vrše pretres na deset lokacija na području Kantona Sarajevo. Uhapšeno je više osoba.

Glasnogovornica Tužilaštva KS-a Azra Bavčić potvrdila je Feni da su “u toku pretresi na više lokacija na području Kantona Sarajevo”.

– U toku je i lišenje slobode više osoba osumnjičenih za krivično djelo organizirani kriminal, u vezi s krivičnim djelima zloupotrebe položaja ili ovlasti i krivotvorenja službene isprave – navela je Bavčić.

Policijski službenici Federalne uprave policije su nakon višemjesečne istrage, u ranim jutarnjim satima, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva KS-a, započeli realizaciju operativne akcije “Kurir” na području KS-a. Značajnu ulogu u realizaciji te akcije pruža Obavještajno-sigurnosno agencija BiH i Ministarstvo unutrašnjih poslova KS-a.

Pretres prostorija advokata Hrvačića

Nakon izvršenih pretresa uhapšene osobe će biti privedene u službene prostorije Federalne uprave policije radi kriminalističke obrade, nakon čega će u zakonskom roku uz Izvještaj o izvršenom krivičnom djelu biti predate na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo.

Među uhapšenim, kako se nezvanično saznaje, su i advokati Esad Hrvačić i Ismet Hamzić, te uposlenici Općinskog suda u Sarajevu. Među njima i Muamer Pita.

Pripadnici FUP-a su također pretresli kancelarije advokata Hamzića i Hrvačića, kao i advokatice Samina Skopak koja je sprovedena na saslušanje.

Izvor:fokus.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *