Beba u trbuhu jede zajedno s mamom

Ili: Šta sve spada u trudnički jelovnik i u kojoj količini

Bjelančevine:

Na osnovu brzog rasta vaše bebe potreba za bjelančevinama već na početku trudnoće sa 45 – 60 grama penje se na 75 – 100 grama dnevno. Dobri izvori bjelančevina su meso, riba, perad, jaja, kruh od punog zrna kao i orasi.

* Ugljikohidrati:

Oni daju energiju i njihov unos treba povećati za samo 500 kalorija. Najbolji ugljikohidrati nalaze su u proizvodima od cjelovitog žita, krompiru, voću i povrću.

* Kalcij

Kosti vašeg djeteta stvaraju se između četvrte i šeste sedmice. Zato pravovremeno uzimajte kalcij. Dnevnu potrebu za ovim mineralom zadovoljit ćete litrom malomasnog mlijeka ili odgovarajućom količinom mliječnih proizvoda.

* Željezo

Važno je za rast bebe! Izvori: crveno meso, žumanjak, proso, paprika, cvekla i zelena salata.

* Folna kiselina

Manjak folne kiseline može dovesti do oštećenja živaca bebe. Zato od prvog dana trudnoće treba jesti mnogo zelenog povrća, graška, špinata, salate i oraha.

* Jod

Ovaj elemenat u tragovima važan je za štitnu žlijezdu. Stručnjaci savjetuju korištenje jodirane soli i ribu na jelovniku dvaput sedmično.

Oprez!

* Apsolutni tabu: Duhan i alkohol. Oni su čisti otrov za vašu bebu i mogu dovesti do teških oštećenja!

*  Pripazite na to da meso bude dobro skuhano ili pečeno. U sirovom mesu mogu se naći izazivači toksoplazmoze.

* I bakterije iz nekuhanog mlijeka mogle bi naškoditi bebi.

* Lijekove uzimati samo pod kontrolom liječnika.

* Kafa, crni i zeleni čaj, kola, energetska pića i kakao sadrže kofein. I pod određenim uvjetima opterećuju maleno bebino srce. Zato bi se trebalo suzdržati od njihovog konzumiranja.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *