Bevanda: Postoji mogućnost da aranžman s MMF-om bude raskinut

Ministar finansija i riznice Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda izjavio je kako je moguće da aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom bude raskinut, ako se ne nastavi s reformama.

– Moguće je i da bude raskinut (aranžman s MMF-om, op. a.) kao što je to bilo u prošlosti. Ali o tome ćemo govoriti kada Misija MMF-a dođe u službeni posjet, mislim da će to biti 7. marta, i tada će se analizirati što je ispunjeno, a što je preostalo za uraditi iz pisma namjere – kazao je Bevanda u intervjuu za današnje izdanje Večernjeg lista BiH.

Izrazio je zabrinutost oko toga što će nova kriza u BiH donijeti jer, kako je kazao, odluke u vezi sa zakonima koji nisu usvojeni treba donositi u Parlamentu.

– Svi znamo da nije ispunjen dio obveza. Sa svoje strane činio sam sve da to završimo, ali stvari nismo okončali – izjavio je Bevanda.

Na konstataciju kako neki vjeruju da se političke nesuglasice guraju u prvi plan jer se ne žele proveste reforme, ministar finansija i riznice BiH kazao je sada niko ne može kao alibi reći da je naslijedio neke probleme ili da je na početku nečega.

– Vrlo brzo će biti dvije i pol godine otkako je uspostavljena vlast i ovo je za mene presudna godina. Bio sam optimist da ćemo zbog toga u godini koja nije izborna biti posvećeni provedbi onoga što je za dobrobit sviju. Gubitak svakog dana, da ne kažem mjeseca ili ukupno ove godine, je katastrofalan za Bosnu i Hercegovinu – ocijenio je Bevanda.

Izvor:fokus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *