Brat sestri sa 11 udaraca smrskao glavu

Slikar Zvonimir Vlastić (64) iz Beograda je krajem oktobra prošle godine svojoj rođenoj sestri Svetlani Vlastić (62) u porodičnoj kući na Voždovcu sa 11 udaraca sjekirom smrskao glavu, pokazao je rezultat obdukcije urađene u Institutu za sudsku medicinu.

Dok nije izgubila svijest, nesretna žena je trpila bolove najjačeg intenziteta.

Vlastić je nakon ubistva pokušao da sebi skalpelom sječe vene, ali u tome nije uspio. Trenutno se nalazi u Specijalnoj bolnici Centralnog zatvora.

– On je saslušan u tužilaštvu zbog teškog ubistva. Međutim, tužiocu je samo kratko rekao da “zbog teškog psihofizičkog stanja nije u mogućnosti da iznese odbranu i da odgovara na pitanja – objašnjava sagovornik “Aloa!” blizak slučaju.

Nakon ove tragedije saslušani su i Vlastićevi sinovi, koji su iskoristili svoje zakonsko pravo da ne svjedoče kao djeca okrivljenog.

– Vlastić je bio u teškom zdravstvenom stanju i tek nakon njegovog psihijatrijskog vještačenja može se govoriti o daljem toku postupka. Vještačenje bi u konkretnom slučaju utvrdilo da li je u vrijeme izvršenja krivičnog djela okrivljeni mogao da upravlja svojim postupcima i da shvati značaj svog djela, odnosno da li je bio uračunljiv ili ne. Vještaci svakako moraju da utvrde da li je Vlastić procesno sposoban i da li je u mogućnosti da učestvuje i shvati njegov značaj – rekao je advokat Zvonimir Govedarica.

Inače, Vlastić je svoju sestru ubio sjekirom u porodičnoj kući u beogradskom naselju Voždovac 28. oktobra 2016. godine, i to sa 11 udaraca u glavu. Nesretnoj ženi vještaci su na desnoj ruci primetili još osam rana, a na lijevoj 12 posjekotina, koje je vjerovatno zadobila dok se borila sa bratom da mu oduzme sjekiru. Policija je u sobi u kojoj je nesrećna žena ležala na stomaku smrskane glave, primijetila lokvu krvi, a od siline udaraca bili su krvavi zidovi i plafon. Niko od komšija nije čuo ženino zapomaganje.

Izvor:fokus.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *