Cvijanović: Radnici imaju pravo da protestuju, ali restrukturisanje je neminovmo

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da radnici Željeznica Republike Srpske imaju pravo da protestuju, ali da Vladi treba…

njihova pomoć i podrška u procesu restrukturisanja preduzeća.

Posjetimo željezničari RS-a su danas protestvovali u Banjoj Luci.

“Situacija u `Željeznicama` je veoma komplikovana i upravo iz toga razloga smo ušli u aranžman sa Svjetskom bankom da bismo restrukturisali cjelokupno preduzeće i obezbijedili njegovu održivost”, rekla je Cvijanovićeva novinarima u Istočnom Sarajevu.

Ona smatra da je zabrinjavajuće to što radnici, kako joj se čini, nisu dovoljno obaviješteni o svemu što će Vlada raditi u vezi sa ovim preduzećem.

“Radnici moraju da budu obaviješteni o onome što se radi, o onome što je plan Svjetske banke i da im se jasno stavi do znanja da će se svako zbrinjavanje radnika vršiti u skladu sa zakonom i pravima koja im pripadaju”, naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da nikada nije bilo riječi o masovnom otpuštanju radnika, niti o tome da se stvari preko noći promijene.

“Neki koraci predviđeni su za nekoliko godina unaprijed da bi preduzeće postalo održivo i moglo da isplaćuje plate radnicima”, pojasnila je Cvijanovićeva.

Navodeći da razumije da su radnici frustrirani, Cvijanovićeva je ukazala na činjenicu da, uprkos svim poteškoćama i znatnom smanjenju obima posla, oni redovno dobijaju plate i izvršavaju se sve obaveze prema državi.

“Problem je nastao zbog dugovanja iz prethodnog perioda. Radnici imaju pravo da svoja potraživanja ostvaruju u potpunosti u skladu sa zakonom, ali je 20 miliona KM presuda, koje su legle za razliku u toplom obroku koju su radnici dobijali, preduzeće učinilo još problematičnijim i otežalo našu poziciju da ga restrukturišemo”, upozorila je Cvijanovićeva i izrazila nadu da će ova situacija biti prevaziđena.

Ona je navela da željeznički putnički saobraćaj gotovo da ne daje nikave rezultate i nije profitabilan, već ima socijalnu dimenziju, ali i da je u
teretnom saobraćaju smanjena aktivnost, što je sve ponukalo da se uđe u restrukturisanje.

U Banjaluci je danas održana mirna protestna šetnja u organizaciji šest sindikata ŽRS zbog neisplaćenih plata i ostalih dugovanja radnicima, neisplaćivanja izvršnih presuda i nepokretanja odgovornosti i smjena uprave preduzeća, na čelu sa generalnim direktorom.

Desetoro radnika ovog preduzeća danas je počelo štrajk glađu u Banjaluci jer, kako su naveli, nisu uspjeli da zakonskim putem i mirnom protestnom šetnjom zaštite svoja prava i da im bude vraćen dug koji prema njima ima matično preduzeće, prenosi  Srna.

izvor:oslobodjenje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *