Dodik: RS ima odgovor ako Kosovo formira vojsku

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik upozorio je jučer da su “nastojanja prištinskih vlasti da nasilno formiraju vojsku samoproglašenog Kosova udarac na ukupnu stabilnost u regiji”.

Na pitanje da prokomentira ova nastojanja iz Prištine, kao i reagiranja NATO-a i SAD-a na takve najave s Kosova, Dodik je u izjavi Srni izrazio zadovoljstvo činjenicom da su se NATO, SAD i drugi čimbenici sa Zapada usprotivili formiranju vojske Kosova koje predsjednik Kosova Hashim Thaçi uporno najavljuje već dulje vrijeme.

“Ako NATO i SAD ipak popuste glede toga, to će samo još više ojačati zahtjeve u RS-u da se vrati izvornom konceptu Daytona i organizaciji vojske Republike Srpske”, rekao je Dodik, napomenuvši da bi njemu kao predsjedniku Republike Srpske, koji je izložen stalnim zahtjevima da se odustane od sporazuma o Oružanim snagama Bosne i Hercegovine i da se vrati na koncept vojske RS-a, u toj situaciji bilo jako teško objasniti javnosti zašto se to ne bi moglo uraditi.

On je upozorio kako je “očito da takozvano Kosovo pokušava koncipirati neke stvari koje su mimo relevantnih rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i ranijih dogovora, umjesto da pristupi realizaciji već dogovorenog koncepta zajednice srpskih općina na Kosovu”.

Ponovivši svoj raniji stav da bi cijela regija trebala ući u neku vrstu demilitarizacije, a ne dodatne militarizacije, predsjednik Republike Srpske je istaknuo kako “nastojanja prištinskih vlasti da na silu formiraju vojsku Kosova, u trenutku rovite situacije, posebno u Makedoniji, pokazuju da su remetilački čimbenik za sigurnost i stabilnost regije”.

Ozvor:fokus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *