Grabar-Kitarović u Neumu: U BiH raste broj ekstremističkih zajednica

Hrvatska predsjednica je kazala da Međunarodna zajednica već dugo vremena zatvara oči pred tim činjenicama.

“Međunarodna zajednica utječe na položaj i ravnopravnost Hrvata u BiH. Ne smijemo zatvarati oči pred tim činjenicama, jer Hrvatska snažno podržava suverenitet i integritet BiH kao i njen put ka evroatlanskim integracijama. Spremni smo joj pomoći da se zaštiti od ilegalnih migracija te ćemo svakako diplomatski djelovati prema Međunarodnoj zajednici zbog očuvanja stabilnosti i sprečavanja vanjskih utjecaja”, kazala je Grabar-Kitarović.

Predsjednica Hrvatske je kazala da u narednom periodu očekuje brzo donošenje Izbornog zakona u BiH koji će, prema njenim riječima, doprinijeti ravnopravnosti Hrvata u BiH, potom očekjuje usvajanje statuta grada Mostara, kao i , kako je kazala, pravovremeno djelovanje Međunarodne zajednice koje je nužno za stabilnost BiH.

“Položaj Hrvata u BiH mora biti legitiman i u skladu s tim moramo imati svoje predstavnike u BiH”, zaključila je hrvatska predsjednica.

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović u svom pozdravnom govoru je kazao kako će neumski skup rezultirati zaključcima koji će definirati jasan strateški put i odrednice za poziciju hrvatskog naroda u BiH.

“Iskušenja u BiH je i previše, a hrvatski narod stavio je sebi kao prioritet da bude nositelj stabilnosti i bosanskohercegovačkog evropskog puta. Veoma nam je važno da kroz akademsku misao i kroz naučnu djelatnost, jasno poručimo kako vidimo BiH, kakav je njen evropski put te da vrlo jasan definiramo naš strateški put”, istakao je Čović.

Skupu su se obratili i rektorica Sveučilišta u Mostaru Ljerka Ostojić, rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras te rektor Sveučilišta u Splitu i predsjednik Rektorskog zbora Republike Hrvatske Šimun Anđelinović.

Suorganizatori skupa su Hrvatska akademija naukai umjetnosti u BiH, Odjel za nauku i obrazovanje Hrvatskog narodnog sabora BiH, Sveučilište u Mostaru, Sveučilište u Zagrebu, Sveučilište u Splitu, te Institut za društveno-politička istraživanja iz Mostara.

izvor:klix

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *