Hladne klupe i nezagrijane učionice: Kladanjskim srednjoškolcima i dalje nije obezbijeđeno adekvatno grijanje

Nastavak školske 2016/2017. godine kladanjskim srednjoškolcima neće ostati u lijepom sjećanju. Na žalost, ponovo moraju u hladne klupe i nezagrijane učionice.

Osam stepeni

No, na to su se, čini se, već donekle i navikli, s obzirom da su se i pretprošle i prošle godine suočavali s istim problemima. O ovoj problematici za učenike Mješovite srednje škole (MSŠ) “Musa Ćazim Ćatić” portal Avaz.ba pisao je početkom novembra 2015. godine.

SRAMOTNO Kladanjskim srednjoškolcima nastava se održava u hladnim učionicama!

Školska uprava i nadležni organi još uvijek se nisu udostojili da za oko 350 učenika jedine srednje škole u Kladnju osiguraju normalne uslove rada. Stoga tokom časova u učionicama učenici moraju biti obučeni kao da su krenuli u planinu.

– Jučer kada smo došli u školu prvog dana drugog polugodišta bilo je jako hladno. Časovi su nam trajali 35 minuta, ali bez obzira na to temperatura u učionicama nije bila ugodna za rad, jer je iznosila osam stepeni. Bilo je i učionica u koje nismo mogli jer je temperatura bila i niža – rekla je za Avaz.ba učenica trećeg razreda, koja je željela ostati anonimna.

Radijatori u učionicama bukvalno su beskorisni, jer su mlaki i ne mogu dovoljno zagrijati školske učionice. Dodatni problem predstavlja i dotrajala stolarija, pa i ono malo toplote relativno brzo “iscuri” vani.

– Ovo je problem koji je bio prisutan i prošle godine pa su zbog toga jedno vrijeme pojedini učenici imali upalu pluća, a samim tim i veći broj izostanaka – rekla nam je ova učenica.

Problem isti

Kako navodi, njene školske kolege protestvovale su i prošle godine ispred zgrade Općine, ali je problem ostao isti.

– Molili smo općinskog načelnika da nam, ako je u mogućnosti, pruži pomoć. Mi ne želimo odgodu nastave, jer znamo da ćemo je u junu morati nadoknađivati. Ne želimo ni skraćene časove, jer nam je i dalje hladno. Želimo da se taj problem u potpunosti sanira i da, kao i učenici ostalih tuzlanskih škola, idemo u tople učionice i stičemo znanje – požalila nam se ova učenica.

Ni danas, drugog dana novog polugodišta, kladanjske srednjoškolce nisu dočekale tople učionice, pa su se nakon drugog časa svi zajedno zaputili ka Općini. U međuvremenu nas je direktor pozvao da se vratimo u učionice. Ispred Općine smo opet htjeli poslati predstavnika učenika da porazgovara sa načelnikom, ali smo dobili informaciju da je direktor već tu i da razgovara s njim, tako da se nadamo da je on pokušao naći rješenje za taj problem – rekla nam je učenica.

Ovaj problem, kako navodi, treba riješiti Ministarstvo obrazovanja Tuzlanskog kantona (TK), koje se, pak, oglušuje i ne pruža nikakav vid pomoći i rješenja.

– Mi smo se i dalje spremni boriti za svoje znanje i zdravlje, a ako treba pojavit ćemo se i pred Ministarstvom, jer svi imamo pravo na obrazovanje u normalnim uslovima – zaključila je učenica.

Izvor:dnevni avaz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *