Jeleč: Naći ćemo ko je ukrao oružje iz kasarne u Bileći

Generalpukovnik Anto Jeleč, načelnik Zajedničkog štaba (ZŠ) Oružanih snaga (OS) BiH, rekao je za „Dnevni avaz” da Vojna policija OSBiH zajedno s Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA) čini sve da pronađe naoružanje ukradeno iz kasarne u Bileći i otkrije počinioce ovog krivičnog djela.

Jeleč je kazao da je utvrđeno da je određena količina naoružanje iz skladišta ove kasarne nestala još u ponedjeljak i da je odmah naređena istraga i pokretanje disciplinskog postupka protiv svih osoba koje se dovode u vezu s bilo kakvim nepravilnostima.

Pojasnio je da su Oružane snage obavijestile i Tužilaštvo BiH, koje je uključeno u istragu.

Iz Ministarstva odbrane BiH jučer je zvanično saopćeno da je utvrđen nestanak šest pištolja „makarov” 9 milimetara, osam pištolja APi M84 7,65 milimetara, osam malih okvira za APi M84 7,65 milimetara, osam velikih okvira za APi M84 7,65 milimetara i tri okvira za pištolj „makarov”.

– U toku je provedba istražnih radnji po nalogu tužioca Tužilaštva BiH koju provode pripadnici vojne policije OSBiH, SIPA-e i Policijske stanice Bileća – saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Jeleč tvrdi da se sada ispituju svi oni koji su bili u dodiru s naoružanjem kako bi se vidjelo ko je šta radio i ko je napravio eventualne propuste.

– Ispituje se kako je moglo doći od ovoga. Ovo je krivično djelo, jer je riječ o nestalom naoružanju. SIPA već saslušava sve osobe. Bez obzira na to kakav će ishod istrage Tužilaštva BiH biti, mi ćemo te ljude procesuirati i kazniti. Ovdje nikada nije samo jedna osoba u pitanju, ali sada je bitno da se oružje što prije pronađe, a disciplinski postupci protiv nekoliko osoba već su pokrenuti – kaže Jeleč.

izvor:fokus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *