Kako se nositi s bolovima tokom porođaja

Preporučujemo vam prirodne metode kako biste smanjili bolove tokom porođaja i mogli se nositi s njima.

Vi ste jedina osoba koja zna koliko bolova možete podnijeti, pa ako želite nešto protiv bolova (čak i ako ste se prethodno grozili takve pomisli), imate potpuno pravo na to.

Svejedno, preporučujemo vam i ove prirodne metode kako biste smanjili bolove i mogli se nositi s njima, a na vama je da odlučite što ćete isprobati:

BUDITE SAMOUVJERENI
Brojna su istraživanja dokazala da je percepcija porođajnih bolova bila puno niža u žena koje su bile (samo)uvjerene da će uspješno “preživjeti” porođajne muke.

KORISTITE BLAGODATI VODE
Analgetski učinci topline i hidromasaže koje će vam pružiti tuširanje jako su dobro poznati. Čak i ako ne rađate u bazenu, možete si priuštiti ne pretjerano toplu kupku kod kuće, u ranim fazama porođajnog doba, koja će vam olakšati trudove. Optimalna je temperatura vode u toj fazi između 35 i 37 stupnjeva Celzijevih, a kako ne biste razmišljali o trudovima, prelijevajte vodu po trbuhu.

ISPROBAJTE TOPLO ILI HLADNO
Eksperimentirajte s toplom bocom vode ili toplim oblozima, ali i s paketom leda zamotanim u manji ručnik, koje ćete držati na donjem dijelu leđa.

RAZMISLITE O AKUPUNKTURI
Istraživanje iz 2011. godine pokazalo je da akupunktura u vrijeme porođaja može smanjiti intenzitet bolova, a novije istraživanje iz 2014. pokazalo je da ona može čak i skratiti trajanje samog porođaja. U Njemačkoj i skandinavskim zemljama nije rijetkost da akupunkturu izvode primalje, a ta se praksa počela širiti i u drugim europskim zemljama. Doduše, ne znamo za takav slučaj u nas, ali vrijedi se raspitati i o toj mogućnosti.

IZMISLITE SVOJU MANTRU…
koju ćete dijeliti samo vi i vaš partner. Možete si, primjerice, ponavljati: “Ti to…” – dok udišete, “… možeš!” – dok izdišete. Vaš partner ne treba govoriti naglas iste riječi, ali neka nečujno otvara usta i ponavlja ih s vama.

PROUČITE AROMATERAPIJU
Ako vas zanima aromaterapija, savjetujte se s ovlaštenim terapeutom, jer vam različita ulja mogu pomoći u različitim porođajnim fazama.

OPUSTITE MIŠIĆE LICA
Bol može uzrokovati grčenje mišića, kao što smo već rekli, a to posljedično može dovesti do jače reakcije na novu bol. Opustite donju čeljust, pomičite ju s jedne na drugu stranu i usredotočite se na opuštanje mišića. To će i ostatak tijela potaknuti na opuštanje.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *