Kolinda se u Münchenu srela s američkim potpredsjednikom

Predsjednica Kitarović u Münchenu je na konferenciji o sigurnosti te se kratko susrela s američkim potpredsjednikom koji je izrazio svoju podršku NATO-u

Iako na konferenciji o sigurnosti u Münchenu neće biti bilateralnog susreta između hrvatske predsjednice i Trumpove administracije, Kolinda Grabar Kitarović uspjela se susresti s potpredsjednikom SAD-a Mikeom Penceom.

– Gospodin Pence i ja sastali smo se kratko, izmijenili nekoliko rečenica, ali vrlo srdačnih i konstruktivnih rečenica. Dogovorili smo se o daljnjoj suradnji. On danas ima niz sastanaka u području koja sada trebaju veću pozornost, od Afganistana, preko Baltičkih država, Ukrajine i slično. Svakako ćemo nastaviti razgovore. Već sam danas razgovarala s nizom drugih američkih dužnosnika, a sutra ću nastaviti s kongresmenima, odnosno senatorima, McCainom i drugima – kazala je predsjednica, javlja N! televizija.

Zamoljena je da detaljnije otkrije o čemu je razgovarala s američkim potpredsjednikom. “O daljnjoj suradnji i partnerstvu Hvatske i SAD-a i vrlo me ugodno iznenadio njegov otvoreni i srdačan stav”, kazala je Grabar Kitarović.

Kitarović je o susretu s Penceom izvijestila na Twitteru te je napisala da joj je drago da dijele entuzijazam oko rada za obje zemlje i za jake veze između SAD-a i Hrvatske.

Na konferenciji koja okuplja vodeće sigurnosne stručnjake Mike Pence je u subotu odlučio uvjeriti saveznike da će Trumpova administracija podržati NATO i stati uz Europu čak i kad traže nove načine suradnje s Rusijom, piše Reuters.

Ovo je bilo prvo veliko obraćanje Trumpove administracije o vanjskoj politici, a u njemu je Pence upozorio saveznike da moraju platiti svoj dio podrške NATO-u.

Izvor:24sata

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *