Kostić: Miloševićev odlazak nije vratio mlade, ponovo odlaze

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladimir Kostić rekao je da bi voleo da se u Srbiji pojavi generacija političara koja se neće plašiti da će izgubiti izbore ako poveća deo budžeta za obrazovanje i nauku. On je rekao da se verovalo da će se mladi vratiti u zemlju odlaskom Slobodana MIloševića sa vlasti, ali da se to nije desilo.

“Još bi bilo bolje da postoji generacija koja će svesno povećati davanja za nauku i prosvetu sa idejom da možda na sledećim izborima neće dobiti, da će dobiti Srbija”, rekao je Kostić za Radio-televiziju Srbije.

On je rekao da je odlazak mladih iz zemlje ozbiljno demografsko pitanje i dodao da ako se u Srbiji uspostave vrednosti, uspostaviće se i normalan život.

“Odlazili su jako dugo, možda se to sada povećava – deceniju ili dve. Govorili smo kada padne režim Slobodana Miloševića svi će se vratiti – nisu se vratili”, rekao je Kostić.

Na pitanje da li u društvu postoji dovoljno razvijena svest o važnosti ulaganja u kulturu, obrazovanje i tehnološki razvoj, Kostić je kazao da “teorijski jesmo svesni”, ali da se mora reći da “postoji istorijska brzina” koja političarima ne daje šansu za promišljanje.

“Ovo je vreme u kojem se mora reagovati naglo, brzo, akutno. Vi nikako nemate vremena da se povučete u stranu i pozadi određenog toka, pa da onda delujete. Mora se delovati odmah”, rekao je Kostić.

Istakao je da država nije učinila mnogo da objasni građanima da u “ovoj i ovakvoj” Srbiji postoje dobre škole.

“Stalno me optužuju da širim optimizam. Ja sam bio po svetu, živeo tri godine u Njujorku, bio na velikim univerzitetima, moram da kažem da je Medicinski fakultet takav kakav jeste, sa svim anomalijama, još veliki fakultet”, rekao je Kostić.

izvor:n1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *