Mirsad Kukić nakon podizanja optužnice: U bolnici sam!

Potpredsjednik SDA i predsjednik Kantonalnog odbora u Tuzlanskom kantonu Mirsad Kukić, protiv kojeg je Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo optužnicu, kratko se javio portalu Avaz.ba, ali nije htio komentirati optužnicu.- U bolnici sam – jedini je komentar kojeg smo dobili od Kukića. Kukić  nije bio prisutan na sjednici Glavnog odbora SDA.

Postupajuće tužiteljice Tužilaštva KS podigle su optužnicu protiv  Amira Zukića, Safeta Bibića, Senada i Nedžada Trake, Ramiza Karavdića,  Eseda Džananovića, Asima Sarajlića, Mirsada Kukića i Seida Fazlagića, saopćeno je iz Tužilaštva KS.

Terete se da su počinili: Amir Zukić, Safet Bibić, Nedžad Trako, Senad Trako i Ramiz Karavdić krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela, u vezi sa krivičnim djelom primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem te krivično djelo protuzakonito posredovanje

–  Esed Džananović krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlasti

–  Asim Sarajlić i Mirsad Kukić krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem

– Seid Fazlagić krivično djelo pomoć počinitelju nakon izvršenog krivičnog djela

–  Amir Zukić krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja

Kako se navodi u optužnici, Amir Zukić i Safet Bibić terete se da su u toku 2016. godine organizirali grupu kojoj su se pridružili Senad i Nedžad Trako te Ramiz Karavdić. Oni su kao članovi grupe pronalazili osobe koje su spremne da daju novac za zaposlenje u Elektroprivredu BiH, nakon čega je Amir Zukić koristeći svoj utjecaj preko Eseda Džananovića realizirao nezakonita zapošljavanja u ovo preduzeće.

Asim Sarajlić i Mirsad Kukić terete se da su koristeći svoj položaj posredovali prilikom zapošljavanja, čime su počinili krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Postupajuće tužiteljice uz optužnicu su predložile Općinskom sudu u Sarajevu produženje pritvora Amiru Zukiću, Safetu Bibiću, Senadu i Nadžadu Traki, Ramizu Karavdiću, Esedu Džananoviću i Seidu Fazlagiću. Optužnica je proslijeđena Općinskom sudu u Sarajevu na potvrđivanje.

Izvor:(TIP)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *