Novi svjetski trendovi: Navikavanje na tutu počinje od rođenja

Doktor Spok, autor jedne od najpriznatijih knjiga u SAD o njegovanju bebe, zapisao je u svoje doba da roditelji zaista mogu spriječiti vršenje nužde u pelene ako dijete na vrijeme stave na tutu

Najnovije pomodarstvo koje je zahvatilo SAD je navikavanje beba na tutu praktično od rođenja, što, po pristalicama te prakse, oslobađa od loših mirisa, donosi velike uštede i stvara čvrste veze između roditelja i djece.

Mnogi roditelji su to prihvatili, jer se time kućni budžet zaista rasterećuje, a beba spašava ojeda. Neki razmišljaju i šire, ekološki, a neki u tome vide mogućnost stvaranja mnogo jače veze s djecom. Oni koji zagovaraju novu metodu kažu da ohrabruje iskazivaje potreba kod beba.

Naravno, ima i protivnika koji tvrde da je tu, prije svega, riječ o treniranju roditelja koji moraju stalno gledati na sat i vrebati bebin izraz lica ne bi li uhvatili pravi trenutak za stavljanje na tutu.

Tokom navikavanja na tutu dozvoljeno je i držanje bebe iznad šolje ili lavaboa. Da bi se postigli bolji rezultati, dobro je kad roditelji zvučno oponašaju “radnju” koju dijete treba obaviti. I tako sedam mjeseci dok beba stasa do sjedenja, kada se može zaista postaviti na tutu.

Doktor Spok, autor jedne od najpriznatijih knjiga u SAD o njegovanju bebe, u svoje vrijeme pisao je da roditelji zaista mogu spriječiti vršenje nužde u pelene ako dijete na vrijeme stave na tutu.

Poslije nekoliko sedmica kod djeteta će se stvoriti neka vrsta uslovnog refleksa pražnjenja crijeva ili bešike čim sjedne na tutu. Ali, u pitanju je refleks, a ne svjesna radnja. Ipak, dr. Spok nije preporučivao da se to radi prije bebinog prvog rođendana.

Prerano učenje djeteta na tutu može kod njega stvoriti kasnije nagon da fiziološke potrebe namjerno obavlja u gaćice. Također je veoma važno ne prisiljavati bebu na sjedenje na tuti.

Pristalice ističu da su blagodeti nove metode, osim veće čistoće i uštede, i prilagođavanje roditelja ritmu svog djeteta, što je zaista veoma važno.

Izvor:mame i bebe

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *