Objavljena dokumentacija Agencije o Siniši Malom

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali prijavio je u januaru prošle godine Agenciji za borbu protiv korupcije čak 29 nekretnina, od kojih se samo dve – garaža i petosoban stan – vode na njegovo ime, navodi se u dokumentaciji koju je Agencija sinoć dostavila Pištaljci i objavila na svom sajtu.

Po Zakonu o Agenciji za borbu protiv korupcije, funkcioneri su dužni da prijave nekretnine u svom vlasništvu, ali i one koje su vlasništvo njihovih supružnika ili vanbračnog partnera, kao i maloletne dece.

U izveštaju koji je Agencija avgusta prošle godine dostavila Višem javnom tužilaštvu u Beogradu navodi se i da je banka (čiji je naziv u dokumentu dostavljenom Pištaljci precrtan) posumnjala u pranje novca zbog jedne transakcije sa Britanskih Devičanskih Ostrva na račun Siniše Malog, piše Pištaljka.

Pištaljka navodi i da se pominju još tri sumnjive transakcije, od kojih jedna uključuje državljane Rusije i Kazahstana i navodnu kupovinu nepokretnosti. Novac iz te transakcije zapravo je iskorišćen za povećanje kapitala na računima, a zatim su sredstva podizana u gotovini od strane zastupnika ili transferisana povezanim fizičkim licima sa svrhom transfera “ugovor o zajmu”, navodi se.

U dokumentaciji, koju je Agencija za borbu protiv korupcije objavila i na svom sajtu, se navodi i da je Siniša Mali bio direktor ili član upravnog odbora nekoliko preduzeća.

Kako prenosi Pištaljka, Agencija za borbu protiv korupcije prvo je dva meseca odbijala da im dostavi podatke o imovini gradonačelnika, kao i podatke i dokumentaciju koja se tiče istrage koja se vodi protiv njega zbog skrivanja imovine, a dokumenta je dostavila tek pošto je Poverenik za informacije od javnog značaja prihvatio žalbu novinara Pištaljke.

Poverenik je Agenciji naložio da zatamni sve lične podatke, ali je Agencija zatamnila “mnogo više”, navodi Pištaljka.

Izvor:N1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *