Poslanici TK-a ponovo smijenili rektora

Smijenjeni su i članovi Upravnog odbora Univerziteta i prorektori, dok studente niko i ne sluša

Skupština Tuzlanskog kantona je ponovo, drugi put u šest mjeseci, smijenila rektora Univerziteta u Tuzli. Smijenjeni su i članovi UO i svi prorektori, koje Vlada TK-a smatra glavnim krivcima za trenutno stanje na Univerzitetu.

Ništa od brenda

Do ovoga je došlo nakon što je Klub SDA, na sjednici hitnog karaktera, na kojoj je trebala biti razmatrana informacija o stanju na Univerzitetu, podnio zahtjev za hitnu izmjenu Zakona o visokom obrazovanju u dijelu koji se odnosi na imenovanje rektora i Senata, kako je to najavljivao i premijer na jednoj od press konferencija prošle sedmice.

Kako to pravdaju u Vladi i kantonalnoj SDA, ovo je jedini način da se riješe problemi na Univerzitetu, koji su kulminirali tučom profesora.

Smjeni rektora je prethodilo razmatranje Informacije o stanju na Univerzitetu u Tuzli, nakon čega je Skupština donijela zaključke u kojima daje podršku Tužilaštvu da istraži sve okolnosti vezane za incident, kao i sve ono što je dovelo do njega, te je osudila svaki pokušaj političkog uplitanja i i narušavanja autonomije Univerziteta od bilo koga. Od Ministarstva obrazovanja su zatražili da pod hitno predloži izmjene Zakona koji bi bio usaglašen sa okvirnim Zakonom o visokom obrazovanju BiH, te tim izmjenama spriječi politički uticaj na izbor menadžmenta.

Zaključcima je prethodila rasprava. Poslanicima se obratio rektor Samir Nurić, kazavši kako se posla rektora prihvatio jer je mislio da je cilj od Univerziteta napraviti brend, te je iznio rezultate svog šestomjesečnog mandata.

– Umjesto tog brenda, sad imamo istrage Tužilaštva o svemu što je dovelo do ove situacije, profesori nemaju ugovore i uslovi za studente su jako loši, kazao je Nurić, te pokazao novinarima SMS poruke koje mu je proslijedio predsjednik UO Kazafer Bečić, a koje se tiču zapošljavanja jedne osobe.

Predsjednik Unije studenata Nedžad Hodžić je pozvao Vladu da studentima obezbijedi poslove, a menadžmentu da natjera profesore da rade.

Studenti uz Nurića

– Trpimo mi i naše diplome. Niko ne priča o studentima, o bolonjskom procesu, o samovolji nadobudnih profesora, koji često zanemaruju svoju ulogu nastavnika. Mi jesmo bili protiv rektora, ali kad smo vidjeli da mu Upravni odbor ne dozvoljava ni da se obrati na sjednici na kojoj ga smjenjuju, vidjeli smo da nešto ne štima, kazao je Hodžić.

izvor:oslobodjenje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *