Povišena temperatura nije bolest!

Kako oboriti povišenu temperaturu isprobanim domaćim lijekovima i postupcima

Povišena temperatura je prirodna, obrambena reakcija organizma i nije bolest sama po sebi. To je prva činjenica koju treba zapamtiti svaki roditelj.

Teško je tačno reći šta je to povišena temperatura, jer je to individualna  vrijednost i može biti malo viša ili malo niža od 37 stepeni Celzija.

Kod vrlo male djece i dojenčadi i blago povišena temperatura može biti znak ozbiljne infekcije, a kod novorođenčadi ozbiljna se infekcija može manifestirati i sniženom tjelesnom temperaturom.

U normalnim okolnostima, tjelesna temperatura je najviša oko 16 sati popodne, a najniža oko četiri sata ujutro. Za dojenčad se preporučuje rektalno mjerenje, ali u tom slučaju temperatura je za pola stupnja viša nego kad se mjeri oralno.

Vrijednost temperature mjerene ispod pazuha iznosi otprilike 0,5 stepeni Celzija manje od oralno mjerene vrijednosti.

Kako “skače” temperatura

Za temperaturu tijela odgovoran je hipotalamus, dio mozga koji ima ulogu termostata. Kada dođe do infekcije, on mijenja temperaturu i postavlja kao normalnu novu vrijednost koja je viša od uobičajene.

Mada tjelesna temperatura “skače”, svi obično osjetimo hladnoću ili čak počnemo drhtati. To se zbiva zato što tijelo pokušava stvoriti dodatnu toplinu.

Kada se dostigne novopostavljena tjelesna temperatura koju je tražio hipotalamus, drhtanje prestaje. A kada se tjelesna temperatura počinje vraćati na staro, počinje znojenje. To je način na koji se tijelo oslobađa viška topline.

Šta znači povišena temperatura

Povišena tjelesna temperatura obično označava tjelesni odgovor na infekciju bakterijama i virusima.

Međutim, i sunčane opekotine mogu, također, uzrokovati povišenu tjelesnu temperaturu.

Neka djeca razviju povišenu temperaturu nakon rutinske vakcinacije protiv difterije, tetanusa i pertusisa (DiTePer) ili pneumokoka.

Neki lijekovi mogu uzrokovati povišenu tjelesnu temperaturu (lijekovi protiv visokog tlaka ili epilepsije).

Kada snižavati temperaturu

Temperaturom koju treba snižavati smatra se ona od 38,5, mjerena ispod pazuha, oralno ili ušnim toplomjerom te rektalno od 39 C.

Dodatni simptomi koji mogu pratiti povišenu temperaturu, ovisno o uzroku, mogu biti: znojenje, drhtavica, glavobolja, bolovi u mišićima, manjak apetita, dehidracija, opća slabost.

Čime izmjeriti temperaturu djetetu

Američka akademija za pedijatriju 2001. izjasnila se protiv uporabe živinih toplomjera. Današnji digitalni toplomjeri koji se mogu nabaviti po cijeni neznatno višoj od živinih toplomjera, možda su i najbolja opcija, s obzirom na to da kratko nakon primjene daju rezultat koji se lako očitava.

Osim digitalnih koji se mogu primijeniti ispod pazuha, u čmar i u usta, postoji i nešto skuplja verzija toplomjera koji se stavljaju u uho.

Jedno sigurnosno pravilo može se primijeniti na sve vrste toplomjera: ne ostavljajte svoje dijete bez nadzora o bilo kojoj vrsti toplomjera da se radi!

Kada potražiti ljekara

Povišena temperatura često je razlog za roditeljsku paniku, a djeca  je obično dobro podnose. Zato se roditeljima preporučuje da više pažnje poklanjaju općem stanju djeteta i njegovom ponašanju nego vrijednostima koje pokazuje toplomjer.

Zato zapamtite:

* Ako vaše dijete ima povišenu temperaturu, a pije mnogo tekućine i želi se igrati, vjerojatno nema razloga za zabrinutost.

* Javite se ljekaru ukoliko je dijete nemirno, iritabilno, ima ozbiljnu glavobolju ili bol u trbuhu ili druge simptome koji uzrokuju ozbiljnu nelagodu.

* Javite se ljekaru ukoliko povišena temperatura traje više od jednog dana kod djeteta mlađeg od dvije godine ili duže od tri dana kod djeteta starijeg od dvije godine.

* Temperaturu od 38,5 Celzija obično nije potrebno snižavati.

Liječenje uzroka 

Liječenje ovisi o uzroku povišene temperature. Liječnik će, vjerovatno, propisati antibiotike za bakterijske infekcije, poput upale pluća ili angine.

Kod virusnih infekcija, npr. želučane prehlade (gastroenteritisa) ili mononukleoze, najbolje liječenje je odmor i mnogo tekućine.

Važno za bebe mlađe od 12 mjeseci

Kada tražiti ljekarsku pomoć i savjet za dojenčad? Evo nekoliko općih uputa:

* Ako je dijete mlađe od dva mjeseca i ima rektalno izmjerenu temperaturu 38 C ili višu, nazovite liječnika zbog konzultacija;

* Ako je starije od dva mjeseca i ima temperaturu 38.9 Celzija i višu;

* Ako novorođenče ima temperaturu nižu od prosječne, pogotovo manju od 35 C rektalno.

* Ako ima povišenu tjelesnu temperaturu i neobjašnjivo je iritabilno – npr. pojačani plač kod mijenjanja pelena ili kada se pomiče; zatim ako je dijete usporeno i pospano ili djeluje nekontaktibilno. To kod djece mlađe od dvije godine i dojenčadi može biti znak meningitisa. Ako ste zabrinuti zbog meningitisa, odmah se javite liječniku, meningitis je hitno stanje!

Domaći, provjereni lijekovi i postupci

 1. Djetetu koje ima povišenu temperaturu uvijek ponudite blagi čaj od zove.
 2. Vrlo efikasna i preporučljiva metoda koju roditelji, uglavnom, dočekuju s omalovažavanjem, jeste tuširanje djeteta mlakom vodom.
 3. Preporučljivi su mlaki oblozi koji se stavljaju na čelo, ruke i noge. Mehanizam je isti kao i kod tuširanja.

O lijekovima, krompiru, oblozima od krompira i đulbesirćetu

 1. Od lijekova se za snižavanje temperature preporučuju paracetamol i ibuprofen.
 2. Andol i aspirin ne smiju se davati djeci mlađoj od 12. godina!
 3. Narendan krompir, oblozi od krompira i masiranje đulbesirćetom mogu pomoći u skidanju temperature, ali je mnogo jednostavnije tuširanje.
 4. Koliko sirupa:

* Od tri mjeseca do jedne godine = 1/2 kašičice tri do četiri puta na dan;

* Djeca do pet godina = jedna do dvije kašičice tri do četiri puta na dan;

* Djeca do 12 godina = dvije do četirikašičice tri do četiri puta na dan.

Korisno

 1. Dajte djetetu mnogo tečnosti, jer postoji opasnost od dehidracije.
 2. Najbolje piće je voda.
 3. Osigurajte djetetu mnogo odmora.

I još

* Najbolji način sprečavanja “skakanja” tjelesne temperature ješto manje izlaganja infekcijama.

* Jedan od najefikasnijih načina je – često pranje ruku.

* Naučite djecu da često peru ruke, a posebno:

 1. Prije jela,
 2. Nakon toaleta,
 3. Nakon boravka u prostorijama gdje boravi mnogo ljudi,
 4. Nakon posjete ambulantama,
 5. Nakon milovanja pasa, mačaka i drugih kućnih ljubimaca.

* Naučite djecu da ne diraju nos, usta, da ne trljaju oči – tako se prenose infekcije.

* Uvijek nosite sa sobom vlažne maramice.

Roditeljima na znanje

 1. Povišena temperatura nije bolest, ona je simptom bolesti, odnosno nekog upalnog zbivanja – npr. viroze, gnojne angine ili upale mokraćnih putova, a uzroka naravno, može biti mnogo više.
 2. Kada vam ljekar savjetuje snižavanje temperature antipireticima (čepićima, sirupima, tabletama), time ne podrazumijeva i izlječenje od osnovnog uzroka bolesti.
 3. Ako je uzrok povišene temperature npr. gnojna angina, bolest će se liječiti antibioticima, a čepićima i sirupima preporučit će snižavanje povišene tjelesne temperature.
 4. Važno je znati i da se povišenom temperaturom organizam bori i brani od uzročnika upale. To je prirodan način obrane organizma i ne treba ga odmah onesposobiti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *