Priča Bosanke koja radi u aviokompaniji u Saudijskoj Arabiji: Stjuardese su dadilje, konobarice i doktorice

Priča o mladoj Visočanki Ivani Šćepanović (24) vjerovatno je klasična priča o svakom mladom Bosancu i Hercegovcu koji, u potrazi za srećom i barem malo boljom budućnošću, odluči napustiti sve započeto u svojoj zemlji.

I Ivana se odlučila na sličan korak pa je klupe fakulteta u Tuzli zamijenila avionom jedne kompanije iz Saudijske Arabije.

Ispunjenje ciljeva

– Sve se desilo iznenada, a na sve su ogroman utjecaj imali djetinjstvo, filmovi u kojima viđamo stjuardese koje su za mene još iz tog vremena bile nekako magične i savršene osobe. Na sve to se nadovezala i rečenica koja kaže da nešto moram mijenjati. Uslijedili su i prvi intervju, pripreme i, na kraju, odlazak u Saudijsku Arabiju te posao stjuardese o kojem sam kao mala maštala – govori nam Visočanka.

Ipak, na odlazak mladih iz BiH Ivana gleda na neki drugačiji način. Stanje u našoj zemlji, kako kaže, nije dobro, što nas sve pogađa.

– Zato smatram da, posebno mladi ljudi, treba da gledaju sebe, da se mijenjaju, sanjaju, ali i da ostvaruju svoje snove, a na kraju će iz takvog odnosa prema sebi doći i neka vrsta uspjeha. Žalosno jeste da tek kad napustimo svoju rodnu zemlju, dobijemo mogućnost za ostvarenje snova i ispunjenje životnih ciljeva, ali i to je neki način da pomognemo sebi i svojoj zemlji i da donesemo iskustva iz svijeta, koja ćemo primijeniti za dobrobit budućnosti naše zemlje – poručuje Ivana.

Opisala nam je i jedan radni dan u životu stjuardese. Kaže da pripreme za let počinju i četiri sata prije polijetanja.

– Tu su šminkanje, oblačenje, brojne pripreme tako da se radi o teškom fizičkom poslu. I sa psihičke strane ovaj posao donosi veliki stres, jer i pored brojnih predrasuda, stjuardese u avionu su i konobarice, i dadilje, i doktorice, ali i heroji – kazala je Šćepanović.

Pomoć putnicima

Na treninzima, dodaje ona, uče brojne vještine, kako poroditi trudnicu, kako pomoći u hitnim situacijama, a u slučaju neke nesreće, zadatak je da pomognu prvo putnicima, a sebe stavljaju na posljednje mjesto.

Iako je prilično teško, za ovo vrijeme koliko radi, Ivana kaže da je ipak vidjela mnogo više lijepih stvari. Otkrila je da je svojim muzičkim talentom oduševila brojne goste na jednom prijemu u Rijadu.

– Posebno sam ponosna na taj nastup za vrijeme saudijskog nacionalnog praznika. Tada sam za veliki broj zvanica i gostiju otpjevala pjesmu “Žute dunje” i izmamila ogroman aplauz – ispričala je Ivana.

 

Izvor:dnevni avaz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *