Pronašli su ‘megauhljeba’: On je bio član i SDP-a, ali i HDZ-a

SDP je Matešu osigurao posao u Holdingu i Apis IT-u, od kojeg sad traži 1,2 milijuna kuna. On je istodobno bio i član HDZ-a, a SDP je napustio kad je izgubio fotelju

Lovro Mateš, koji je četiri godine kao SDP-ov kadar bio član Uprave Apis IT-a i nedavno zatražio isplatu nagrade od 1,29 milijuna kuna, istodobno je upisan kao član HDZ-a!

Ovu informaciju za 24sata je službeno, pismenim putem, potvrdila i Ena Ercegovac iz odjela za članstvo HDZ-a Zagreb. Dodatni komentar nije imala. Međutim, kako su nam potvrdila dva izvora iz vrha zagrebačkog HDZ-a, Lovro Mateš član je HDZ-a od 19. siječnja 2004. godine, stoji u njihovoj bazi. Jedan od naša dva sugovornika potvrdio nam je neslužbeno i da je Mateš zaveden s datumom rođenja, kao i adresom koja mu stoji i u službenom životopisu u tvrtki Apis kao i u imovinskoj kartici.

– Ne znam plaća li taj naš član redovno članarinu jer član HDZ-a se može biti i bez toga – rekao nam je sugovornik iz vrha zagrebačkog HDZ-a.

– Mi ne možemo vidjeti baze drugih, pa netko teoretski može biti u dvije stranke. To nije dopušteno, ali isključujemo nekoga tek kad se kandidira na drugim listama ili kad imamo neoborive dokaze da je i član druge stranke – kaže nam tajnik zagrebačkog HDZ-a Ivan Ćelić.

Mateš je dugogodišnji član SDP-a. Od 2009. bio je zaposlen i u Zagrebačkom holdingu, dok ga je vodio SDP-ovac Ivo Čović. SDP ga je zatim u vrijeme Kukuriku vlade gurnuo u upravu Apis IT-a, tvrtke u zajedničkom vlasništvu Zagreba i države. Tek je nedavno smijenjen, a u upravi je bio od 2012. s još dva člana SDP-a: Hrvojem Somunom i Denisom Hrestakom.

– Nemam komentara – rekao je kratko Lovro Mateš na upit je li član obje stranke. Nije mu se svidjelo što smo ga prozvali za traženje 1,29 milijuna kuna nakon uzimanja otpremnine.

No iz njemu bliski izvora doznajemo kako on tvrdi da nije član HDZ-a te da ne zna kako se nalazi u njihovoj bazi članova. Mi imamo potvrdu upisa, točan datum Mateševa rođenja i adresu na kojoj živi. Jednom prijatelju je rekao kako je on isključivo član SDP-a, u koji je ušao 2009. godine, kad je Milan Bandić izašao iz te stranke. Taj prijatelj nam kaže kako je moguće da je Mateša bez njegova znanja upisao u HDZ njegov otac, koji je jedan od osnivača te stranke.

No u SDP-u su saznali da Mateš sjedi na dva stolca. Potvrdio nam je to Dominik Etlinger, tajnik zagrebačkog SDP-a.

– Kad sam čuo da je i član HDZ-a, išao sam provjeriti u našu bazu, a onda su mi rekli da se prije dva tjedna ispisao iz SDP-a. Naš statut ne dopušta dvostruko članstvo. Oni koji imaju potrebu biti i u HDZ-u zaista nisu ni potrebni ni poželjni u SDP-u – rekao je Etlinger.

Zakon inače ne brani učlanjivanje u više stranaka, ali oni koji su u više stranaka obično doživljavaju javni prijezir.

Mateš se, dakle, ispisao iz SDP-a otprilike kad su ga smijenili iz uprave tvrtke u koju ga je stranka postavila.

Kako su 24sata otkrila, Mateš i član predsjedništva SDP-a Zagreb Denis Hrestak zatražili su stimulativne nagrade veće od 1,2 milijuna kuna nakon što su smijenjeni. Prije toga je Mateš dobio otpremninu od 194.000 kuna, a Hrestak 240.000 kuna.

Hrestak je čak figurirao kao zamjenik Anke Mrak Taritaš na izborima jer ima visoku funkciju u gradskom SDP-u. Iako obojica tvrde da su nagrade u skladu s kriterijima Vlade, to i nije točno. Oni su u ugovorima imali nagrade koje ukupno čine 95 posto plaće. Za tvrtke koje, poput Apisa, ostvaruju većinu prihoda od države, nagrade nisu predviđene. I po veličini tvrtke nisu mogli dobiti tako velike stimulacije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *