Prvo tromjesečje trudnoće – saznajte šta vas očekuje i koji su simptomi!

Prvo tromjesečje trudnoće

 

Možda  Vam ne izgleda da ste trudni još  – ali to možete da osjetite . To je zato toga što osjećate poplavu hormona trudnoće koji pripremaju Vaše tijelo da budete domaćica Vašoj bebi narednih devet mjeseci – tako da je u redu ako osjećate određenu bol, od umora do nadutosti.  Iako ćete možda biti manje oduševljeni s nekim od ovih simptoma, pokušajte se podsjetiti da te privremene tegobe su dio nevjerojatnog proces koji se događa unutra :  Vaše dijete raste!!!

 

Koliko traje prvo tromjesečje trudnoće?

Prvo tromjeseče traje od  1. do kraja tjedna 13.  Sedmice trudnoće.

 

Bebin rast u prvom tromjesečju

Tokom prvog tromjesečja  beba se  mijenja iz jedne oplođene stanice (zigota),  u embrij  koji se smjestio u zid maternice, te polako rastu udovi i tjelesni sustav. Organi se počinju formirati, a beba se počne kretati.

 

Razvoj kostiju :   oko 6. sedmice, bebi se počnu formirati ruke i noge – a prsti na rukama i nogama oko 10. Sedmice.

Kosa i nokti:  Koža počinje sa svojim formiranjem  između 5.i 8. sedmice trudnoće.

Probavni sustav:  oko 8. sedmice bebina crijeva počinju da se formiraju te je beba će već prošla kroz formiranje bubrega.

Osjećaj dodira:  Vaša beba će imati receptore dodira na svom licu (uglavnom usana i nosa)  a od 8. do 12. Sedmice dobija receptore na genitalijama, dlanovima i stopalima.

Vid:  optički živci (koji se prostiru od očiju do mozga i nazad) i leće počet će da se formiraju od 4. Sedmice , retina počinje da se formira oko 8. sedmice.

Srce: Do 5. sedmice, cijev koja će postati  srce Vaše bebe počinje tući spontano. Otkucaji srce će postati jači i pravilniji – a vi ćete biti u mogućnosti da to čujete oko 9. ili 10. Sedmice trudnoće  (ponekad nešto malo kasnije, ovisno o položaju vase bebe u maternici).

Mozak:  oko 8. Sedmice trudnoće, bebin mozak je razvijen.

Osjet okusa:  Vaša beba će imati razvijeno nepce koje se povezuje na njen mozak oko 8- sedmice .  U ovom počinje formiranje mišića, formiranje bijelih krvnih stanica da se bore protiv bakterija  te se razvijaju i glasnice.

 

 

Promjene u vašem tijelu:

Mnogo promjena se dešava u prvom tromjesečju, možda I previše. Nekoliko najčešćih ranih simptoma trudnoće koje možete osjetiti:

Jutarnje mučnine:  Nažalost ne samo  ujutro – mogu  trajati I do 5. sedmice trudnoće. Čaj od đumbira ili kapi možgu pomoći, kao i mali i česti obroci. Ukoliko Vam to ne pomaže možete se konsultovati sa svojim liječnikom o lijekovima protiv mučnine.

Promjene raspoloženja: Možete (ali i ne morate) se osjećati presretno, pa  depresivno, pa opet presretno. Ako imate povijest depresije ili mislite da bi moglo biti ozbiljnije, razgovarajte sa svojim liječnikom o uzimanju antidepresiva.

Kako vaša trudnoća napreduje, mogu se pojaviti mnogi drugih simptomi trudnoće – žgaravica, zatvor, metalni okus, odbojnost na hranu i glavobolje. Ali držite se:  Drugi trimestar će ponuditi olakšanje ! Imajte na umu, također, da je svaka žena je različita. Dakle, samo zato što Vam je mama ili sestra tokom trudnoće imala grčeve ili učestalo mokrenje ne znači da će se dogoditi i vama.

Debljanje:

Vaša beba je još uvijek vrlo mala – što znači da biste trebali dobiti oko tri do četiri kilograma u svom prvom tromjesečju. Ako patite od gubitka apetita, postoji mogućnos da izgubite par kilograma. To je sasvim u redu! Samo se usredotočite da češće jedete lagane obroke bogate vitaminima i vlaknima (npr: avokado, jogurt, banane, hljeb sa cjelovitim žitaricama ili krekere) .

Osjećate se pravo gladno?  Pokušajte da zadržite isi unos kalorija tokom trudnoće. Vama zapravo ne trebaju nikakve dodatne kalorije za vrijeme prvog tromjesečja. Ako se završiti dobivanjem više nego što je preporučeno, nije sve izgubljeno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *