Rusija je još prije 20 godina isplanirala svijet kakav je danas?

Velika se fama podigla oko potencijalnih ruskih uplitanja u ishod izbora američkog predsjednika, a news.com napravio je analizu zašto je to bilo i vjerovatno i moguće.

Australski portal pozabavio se navodnim ruskim utjecajem na američke predsjedničke izbore, navodeći argumente zbog kojih je moguće da je ruski predsjednik Vladimir Putin imao svoje prste u njima.

Naime, ruski politički naučnik Aleksandr Dugin i ruski general Nikolai Klokotov 1997. napisali su tekst koji će postati temelj ruske geopolitičke strategije tokom sljedećih 20 godina. Strategijom se htjelo postići da se Rusija ponovno vrati u položaj svjetske sile, piše news.com.

Iako je dokument javan, čudi koliko je malo pažnje dobio nakon navoda o tome da je Rusija imala utjecaj na ishod američkih izbora prošle godine. Prvo što se navodi u dokumentu je da bi se Rusija trebala kloniti direktnog vojnog sukoba. Umjesto vojnih sukoba, stvari bi trebala rješavati politički. Upravo to naglašava potrebu da se infiltriraju u zapadne institucije i koriste politiku radi oblikovanja svijeta u rusku korist.

Nakon toga dokument navodi vrlo specifičan spisak “što raditi” u odnosima s gotovo svakom zemljom na svijetu.

Ukrajinu bi, navode, trebalo pripojiti Rusiji. Veliku Britaniju bi, navode, trebalo poticati da napusti Evropsku uniju i tako je oslabiti. Nadalje, Iran identificiraju kao ključnog ruskog saveznika, a preporučuju da Turska doživi niz ”geopolitičkih šokova”, koristeći Kurde i Armence. Sve ovo pisali su prije 20 godina.

Što se tiče SAD-a, u dokumentu se poziva da Rusija “uvede geopolitički nered u unutarnju američku aktivnost, ohrabrujući svaku vrstu separatizma, etnički, društveni, rasni konflikt, aktivno podupirući sve disidentske pokrete – ekstremizam, rasizam, sektaške grupe, i na taj način destabilizaciju unutarnjih političkih procesa u SAD-u. Također bi imalo smisla simultano podupirati izolacijske tendencije u američkoj politici”.

Kao i Putin, i Dugin i Klokotvo su vidjeli raspad Sovjetskog Saveza kao ponižavajući čin. Vjerovali su da se zapad infiltrirao u njihove institucije kasnih 1980-ih te ga oslabio iznutra. Stoga su tražili osvetu i povrat Rusije na svjetsko mjesto supersile, piše news.com.

Mnogi su faktori koji se uzimaju u obzir geopolitike i lako je pridati Putinu veći utjecaj u tendencijama koje bi se možda ionako dogodile. Međutim, čitajući ruski dokument od prije 20 godina, teško je ne doći do zaključka da velik dio ruske vanjske politike oblikovan razmišljanjima Dugina i Klokotova te da njihova razmišljanja oblikuju smjer u kojem ide svijet. Ta razmišljanja odbijaju demokraciju, a u središte funkcioniranja geopolitike stavljaju nacionalizam.

U biti svega je veliko odbijanje globalizacije kojom su se zapadne ekonomije bavile posljednjih četiri desetljeća.

Pitanje za američku obavještajnu službu i političke vođe SAD-a, koji sagledavaju utjecaj Rusije na predsjedničke izbore je – što će Putin učiniti sljedeće? Je li njegova misija u asistiranju Trumpove pobjede da se osveti SAD-u za urušavanje Sovjetskog Saveza? Ili je samo jednostavno slabljenje SAD-a, tako njegova vlastiti Euroazijska unija – hijerarhijski, nedemokratični savez zemalja koje predvodi Rusija – može postati supersila? Na isti način na koji je SAD osjećao da ima prijatelja u Kremlju kada je Gorbačovu bio na vlasti, Putin sigurno ima prijatelja u Bijeloj kući dok je na vlasti Trump zaključuje se u tekstu.

Izvor:fokus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *