SDP tone, HDZ sve popularniji unatoč ministru plagijatoru

SDP, koji se u veljači našao usred afere o fiktivnim putnim nalozima, peti mjesec za redom bilježi pad potpore birača. Podržava ih samo 21,9 posto ispitanih

Prema rezultatima Crobarometra za veljaču HDZ uživa potporu od 35,1 posto birača unatoč tome što nam je ministar znanosti i obrazovanja plagijator kojeg brani premijer. To je drugi najbolji rezultat koji je HDZ ostvario nakon dugog niza godina, a još u listopadu su imali 35,5 posto potpore, javlja Nova TV.

SDP, koji se u veljači našao usred afere o fiktivnim putnim nalozima, peti mjesec za redom bilježi pad potpore birača. Podržava ih samo 21,9 posto ispitanih.

Živi zid veljaču završava s potporom od 9 posto kao treća politička opcija, a MOST je četvrti izbor hrvatskih birača s potporom od 8,6 posto. Daleko je to od onih 11,7 iz izborne noći.

HSS veljaču završava s potporom od 3,1 posto, BM 365 Stranka rada i solidarnosti je na 3 posto, a HSU također uživa potporu od 3 posto birača, IDS veljaču završava na 2,2 posto, Pametno je na 2,1 posto potpore, a HNS na 1,7 posto, s 1 posto potpore birača veljaču je završio i HDSSB.

Većina građana, njih 53 posto, smatra da zemlja ide u krivom smjeru. No, već treći mjesec raste broj optimista, njih 36 posto smatra da idemo u dobrom smjeru.
Vladin rad odobrava 45 posto ispitanika, a ne odobrava njih 42 posto dok ne zna 13 posto ispitanika. Očekivano, 78 posto birača HDZ-a podupire rad Vlade, ali birači MOSTA su podijeljeni. Njih 49 posto ga ne odobrava, a 49 posto odobrava. SDP-ovci, njih 67 posto, ne odobrava Vladin rad.

Velika većina građana smatra da će Plenkovićeva Vlada odraditi mandat do kraja ili još 4 godine. Takvog je mišljenja njih 77 posto, a da će se Vlada raspasti prije, misli tek 16 posto ispitanika. Ne zna njih 6 posto.3

Većina, točnije 51 posto građana, podupire rad Predsjednice Republike nakon 2 godine mandata, a ne podupire je njih 41, dok ne zna 8 posto. U mjesec dana Predsjednica je tako vratila dio birača u svoj tabor.
Zanimljivo, njezin prethodnik Ivo Josipović u veljači 2012., nakon 2 godine mandata, za svoj je rad imao potporu od 80 posto birača, 12 posto njih ga nije podupiralo, a 8 posto nije znalo.

Predsjednica može biti zadovoljna, o njoj pozitivan dojam ima 60 posto birača i blago je popravila imidž, a negativan dojam ima njih 34 posto. O Andreju Plenkoviću pozitivan dojam ima 56 posto birača, a negativan njih 35 posto. Božo Petrov može biti jako zadovoljan, on među biračima uživa 51 posto pozitivnog dojma i pridobio je još, da tako kažemo, simpatija, a negativan dojam o njemu ima 40 posto birača. A o šefu oporbe Davoru Bernardiću pozitivan dojam i dalje ima 36 posto birača i kao da je zacementiran, a negativan dojam ima njih 43 posto.
Istraživanje provodi Ipsos između 1. i 18. u mjesecu. Podaci se prikupljaju na uzorku od 973 punoljetna građana iz cijele Hrvatske metodom osobnog anketiranja u okviru omnibus istraživanja agencije. Uzorak je stratificiran prema regiji i veličini naselja te spolu i dobi. Za mjerenje stranačkih preferencija koristi se metoda tajnog izjašnjavanja. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3%, a za rejtinge stranaka +/-3,6%.

Izvor:24sata

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *