Suh vazduh ili vlaga u prostorijama: 3 načina da spriječite probleme sa disanjem kod djece

Za vrijeme zimskih mjeseci, suh vazduh koji nastaje zbog grijanja kao i pretjerana vlažnost zbog sušenja veša u sobama, mogu da štete našim disajnim organima i plućima i da pogoršaju astmu. Evo savjeta kako da to spriječite…

Bilo koje grijano telo u stanu i kući dovodi do sušenja vazduha, a suh vazduh dovodi do sušenja usne duplje i ostalih disajnih puteva.

Ovo je posebno primjetno u noćnim časovima, kada pomenuti problem prekida dečiji san. Takođe, sam suh vazduh podstiče razvoj virusa kojih u tom periodu ionako ima previše, a pogoduje i lakšem podizanju prašine sa različitih površina.

Relativna vlažnost vazuha trebala bi da bude između 30-50 odsto što je jako teško da odrediti, ali postoji nekoliko osnovnih aktivnosti koje možete uraditi radi postizanja optimalne vlažnosti.

Šta kada je vazduh suh?

Redovno provetravajte

Provjetravanje prostorija je najlakši i najsigurniji način obezbeđivanja optimalne vlažnosti vazduha, uništavanja mikroorganizama i sl. Dovoljno je da tri puta u toku dana otvorite prozore i provjetrite prostorije na 3 minuta. Ako niste u kući tokom dana sasvim je dovoljno otvoriti prozore ujutru i uveče.

Činije na grijnim tjelima

Ove činije su takođe jako efikasne, posebno u kombinaciji sa provetravanjem. Nisu skupe, a jako su korisne. Ako koristite činije za radijator preporuka je da kupite plastične jer one najbrže isparavaju. Na akumulacionim pećima, šporetima, prosto možete staviti šerpice koje takođe sasvim dobro obavljaju funkciju.

Upotreba aparata

Ako se i dalje ne osećate prijatno, onda možete iskoristiti neki od aparata koji omogućuju optimalnu vlažnost vazduha. Cijena im varira od nekoliko stotina do nekoliko hiljada. Svi rade na principu podiznja vodene pare i time održavanja vlažnosti.

Ukoliko želite ekspresno da podignete vlažnost, možete iskoistiti i neku od prskalica za vodu, sa kojima ćete trenutno i brzo vlažnost vazduha u vašoj prostoriji dovesti na optimalni nivo.


Foto: Shutterstock

Šta kada je vazduh ispunjen vodenom parom?

Kao i previše suh, isto tako i previše vlažan vazduh može da izazove neželjene reakcije, a među prvima osećaj gušenja.Higrometar
Hidrometar je maleni aparat koji se sve češće ugrađuje u satove. On vam može lako pokazati koliko je trenutna vlažnost vazduha u vašim prostorijama i tako vam olakšati posao održavanja.

Kada god se kupate, kuhate, peglate, ili radite bilo čim što stvara veće količine vodene pare, neophodno je provjetriti prostoriju i omogućiti da ona ode. Magljenje prozora siguran je znak da u kući ima više vodene pare nego što je to potrebno. Pojačana vodena para u stanu pored toga što uzrokuje otežano disanje takođe propagira razvoj buđi koja je za asmatičare jedan od značajnih alergena.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *