Upozorenje psihologa: Ovakvo dječije ponašanje ne smijete tolerisati – sasjecite ga u korijenu!

Ako mu dopustite previše, dijete će vas nastaviti gaziti dok sasvim ne izgubite autoritet

Roditelji često opravdavaju loše navike i postupke djeteta, jer smatraju da su to samo faze koje će brzo proći. Međutim, postoje situacije u kojima bi mame i tate trebali odmah reagirati, piše Yumama.

Psiholozi upozoravaju da sljedeće probleme u ponašanju koje nikako ne smijete ignorisati, jer će vaša djeca snositi posljedice kada odrastu …

1. Dijete vas prekida dok govorite

Zašto ne treba ignorisati: Vaše dijete je vrlo pričljivo i želi stalno nešto reći ili pitati, a samim tim neprastano prekida vaš razgovor s drugim ljudima. Psiholozi savjetuju da je neophodno naučiti dijete da ne skreće previše pažnju na sebe i da mora biti tolerantno i pružiti šansu drugima da govore. Ovaj problem se treba iskorijeniti još dok su djeca mala, da ne bi ovo ponašanje usvojili i imali problema tijekom odrastanja.

Kako riješiti: Ako ste kod prijatelja ili imate goste, djetetu recite prije posjeta da vas ne uznemirava dok razgovarate osim ako situacija nije baš hitna (ili neka barem pričeka dok završite rečenicu). Potrudite se da dok pričate, dijete radi nešto zabavno sa strane, a ako neće da se odvoji od vas, onda mu objasnite da mirno sjedi. Obavezno kada završite razgovor dozvolite djetetu da vas pita ili vam kaže ono što je htjelo.

2. Dijete je tijekom igre nasilno

Zašto ne treba ignorisati: Ako se vaše dijete tijekom igre s drugom djecom stalno gura, štipa ili otima stvari, onda je jasno da imate problem s agresivnim ponašanjem. Ako ovo ne spriječite dok je dijete malo, psiholozi ističu da je već od 8. godine teže odgajati agresivno dijete i ukazati mu na pogreške. Ako ne reagirate na vrijeme dijete će nasilje prihvatiti kao opravdan način ponašanja.

Kako riješiti: Recite djetetu kako se nikako ne smije ponašati agresivno i pitajte ga kako bi se osjećao da se tako netko ponaša prema njemu. Recite mu da će završiti s igrom ako nastavi s agresivnim ponašanjem. Obavezno pomozite djetetu da izbaci bijes i višak energije iz sebe, primjerice upišite ga na neki sport. Ako vidite da ne možete sami iskorijeniti agresivno ponašanje, onda je već neophodno da se obratite psihologu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *