Volkswagen će priznati krivicu, plaćaju 4,3 milijarde dolara

Izjasnili se krivim

Njemački automobilski div Volkswagen potvrdio je u utorak da je postigao 4,3 milijarde dolara “težak” nacrt nagodbe s američkim regulatorima za rješavanje problema prekomjerne emisije ispušnih plinova iz dizelskih motora, a planira se i izjasniti krivim za krivični prekršaj.

Iz Volkswagena kažu da će troškovi određeni za rješavanje ovog problema premašiti predviđenih gotovo 18,2 milijarde eura, odnosno, 19,2 milijarde dolara. Ističu i da će tokom tri iduće godine biti pod neovisnim nadzorom.

Očekuje se da Volkswagen prizna krivicu kao dio nagodbe najranije u srijedu. Nagodba o priznanju krivice trebat će odobrenje američkog saveznog suca, piše Poslovni dnevnik.

Volkswagen je u septembru 2015. priznao da je u svojim automobilima ugradio softver koji je prilikom eko-testiranja vozila pokazivao lažan nivo emisija ispušnih plinova. Tvrtka je u SAD-u prodala gotovo pola miliona automobila koje pogone sporni dizelaši. Poslije je VW priznao da je to slučaj s 11 miliona vozila širom svijeta.

Izvršni direktor Volkswagena Oliver Schmidt optužen je u ponedjeljak za urotu da prevari SAD, a proizvođač za prikrivanje prevare.

Nagodba s Ministarstvom pravosuđa neće okončati istragu oko varanja na emisiji ispušnih plinova te postoji mogućnost podizanja krivičnih prijava za izvršne direktore grupacije.

Volkswagenu predstoje još dvije godine otkupljivanja i popravljanja američkih dizelskih automobila sa spornim softverom.

Ta tvrtka je već pristala platiti oko 17,5 milijardi dolara kako bi riješili civilne tužbe te je ponudila otkupiti približno 500.000 automobila sa spornim softverom.

Izvor:dnevi avaz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *