Zakon o PIO pao u Domu naroda!

Prijedlog zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju (PIO) nije dobio većinsku podršku na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Prethodno su većinom glasova bila odobrena dva amandmana Kluba delegata hrvatskog naroda, koji bi suštinski mijenjali ovaj zakon, inače predložen iz Federalne vlade.

Jedan od amandmana predviđao je povećanje boda pomoću kojeg bi se, prema zakonu, izračunavala visina budućih penzija. Vlada je predložila da taj bod iznosi 13,6, dok bi, prema amandmanima, on iznosio 14,31.

Klub delegata Bošnjaka se izjasnio da neće podržati zakon s navedenim amandmanom jer bi urušio stabilnost penzijskog fonda Federacije.

Nakon toga je federalni premijer Fadil Novalić, obrativši se Domu naroda, kazao da bi amandmani značili unošenje “eksplozivne naprave” u penzijski sistem i dodao da ga se abolira od donošenja takvog zakona.

Drugi amandman Kluba Hrvata predviđao je polugodišnju odgodu primjene zakona, što Vlada nije predvidjela njenom varijantom.

Zakon je prema Vladinom prijedlogu odobrio ranije Predstavnički dom, ali nijedan pa ni ovaj zakonski akt ne može stupiti na snagu bez podrške oba doma Federalnog parlamenta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *