Započela je gebelsovska kampanja protiv BiH

Revizija tužbe BiH protiv Srbije te pozivi za federalizacijom BiH i stvaranjem trećeg entiteta sa većinskom hrvatskom većinom podigle su dosta bure u političkom životu BiH.

U razgovoru za Fokus.ba ove slučajeve komentarisao je Šemsudin Mehmedović, poslanik SDA u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, koji se posebno osvrnuo na oštre reakcije iz RS-a i Srbije u proteklim danima, budući da te reakcije sežu i do poziva za blokadom državnih institucija.

“Nakon objave da će se, ipak, pokrenuti zahtjev za reviziju tužbe BiH protiv Srbije, svjedoci smo utrkivanja političara iz presudom pogođenog manjeg bh. entiteta, da što više omalovaže, ocrne i ospore, kako pravo na reviziju tako i vjerodostojnost dokaza koje ova država ima u svom posjedu. Ide se tako daleko da se i lične uvrede u javnosti iznose, da se osporava legitimitet države BiH i njenih žrtava da traže pravdu na sudu”, rekao je Mehmedović za Fokus.ba.

Gdje se traži pravda?

On ističe da se u ovom trenutku samo od sebe nameće otvoreno pitanje: gdje da se traži pravda ako ne na sudu, i to međunarodnom?

“To se podrazumijeva s obzirom na prirodu agresije na državu BiH. Ili je pravda samo što jaki misle?! Započela je gebelsovska kampanja protiv BiH i zvaničnika koji podržavaju reviziju. Zašto? Koga to pogađa i zašto? To su pitanja na koja možemo dobiti odgovore u konačnoj presudi. Ako je neko nešto vaninstitucionalno i protivustavno uradio, najbolji način za to nije iracionalno napadanje svega što ima predznak bosanskog. Sud je najbolje mjesto da se takvo šta utvrdi. Dakle, Međunarodni sud pravde u Hagu neka odluči da li je zahtjev za reviziju legalan i legitiman”, istakao je Mehmedović.

Oštro je osudio ponašanje zvaničnika iz RS-a u proteklim danima i pozvao ih je da se urazume.

“Svojim urlanjem vi branite zločin nad zločinima – genocid. Izdali ste jednom domovinu, zašto to ponovo činite, ovako javno i sramno. Gospodo srpski političari prestanite plašiti malu djecu svojim iracionalnom galamom kojom zapravo plašite sami sebe i sve dublje ulazite u ludilo iz kojeg ćete se sve teže moći vratiti. Urazumite se. Ovo je i vaša država”, poručio je Mehmedović.

Podsjetio je da je predsjednik RS-a Milorad Dodik sada pod sankcijama SAD-a “jer je luđački napadao sve što ima predznak bosanskog”.

Treći entitet

“Bošnjaci su već odavno politički narod koji pamti, vlastiti politički i egzistencijalni izbor samoodređuje, na pravu i pravdi temelji svoj opstanak i razvoj. Zato su Bošnjaci slobodni u svojoj državi Bosni i Hercegovini, i žele ostati takvi zajedno sa Srbima i Hrvatima, i svim građanima ove zemlje. Pravda i na njoj temeljena sloboda su najbolji razlog i motiv samoodređenja jednog naroda, a koji se ponaša racionalno i civilizirano. Mi ćemo se tako i nastaviti ponašati bez obzira na izbor drugih”, kazao je Mehmedović

Komentarišući pozive za stvaranjem trećeg entiteta u BiH sa hrvatskom većinom, Mehmedović ističe da je to u ovom trenutku neprihvatljivo.

Mišljenja je da bi unutarnji preustroj u smislu organizacije BiH sa pet i više funkcionalno-ekonomskih regija mogao biti prihvatljiv, “ali bez ikakvog prava regija na osamostaljivanje”.

“Takva reorganizacija zemlje koja bi zahvatila oba entiteta bila bi dobrodošla, što će biti kad-tad nužno uraditi. Međutim, sa ovom liderskom grupom u politici nemoguće je razmišljati o bilo kakvom ozbiljnom preustroju zemlje. Svaki njihov politički potez izaziva u startu osudu na poraz zbog stalnog podizanja tenzija, na kojima samo oni profitiraju i politički opstaju kao samozvani zaštitnici nacionalnih interesa. Sama pomisao na dalje sužavanje životnog prostora tjera Bošnjake da postanu nervozni i ne prihvataju bilo kakvo prekrajanje BiH, ako se pod federalizacijom podrazumijeva zaokruživanje teritorije u FBiH koja bi bila ekskluzivno hrvatski teritorij”, zaključio je Mehmedović.

Izvor:fokus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *