Zatraženo raspisivanje potjernice za Vladimirom Pandurevićem

Državno tužilaštvo je, nakon što je Sudu BiH rečeno da optuženi nije nađen na adresi, uputilo prijedlog da se raspiše potjernica za Vladimirom Pandurevićem, koji se u predmetu “Lutka” tereti za pripadnost organizovanoj grupi što je počinila više krivičnih djela.

Sudija Ranko Debevec je kazao da je Pandureviću upućen poziv za ročište, koji je vraćen uz obrazloženje da je primatelj nepoznat na adresi.

Tužilac Dubravko Čampara je naveo da se Pandurević do prošle godine nalazio na izdržavanju kazne za drugo krivično djelo, kao i da se, prema saznanjima Tužilaštva BiH, trenutno nalazi u Srbiji jer mu je poznato da je u Bosni i Hercegovini protiv njega potvrđena optužnica.

“Optuženi se tereti za pripadnost organiziranoj grupi i druga krivična djela. Jasno je da je s organizatorom i članovima grupe prelazio preko rijeke Drine iz Srbije u BiH i obratno, a koristili su najčešće čamce. Jedini način kako bi se osiguralo njegovo prisustvo jeste da se raspiše potjernica i da se liši slobode”, rekao je Čampara.

Branilac Mirza Kovač je govorio o “procesnopravnoj manjkavosti”, uz obrazloženje da pored njega u sudnici ne sjedi optuženi, koji bi se trebao očitovati o prijedlogu. Zbog toga se, kako je kazao Kovač, nije mogao očitovati o prijedlogu.

Sud će odluku o prijedlogu Tužilaštva donijeti naknadno.

Pandurević je optužen za pripadnost grupi koja se, između ostalog, tereti za više ubistava, pokušaja ubistva i pljačke transporta novca počinjene od 2005. godine. Njegov i predmeti još nekih izdvojeni su od slučajeva ostalih protiv kojih se vodi postupak u BiH, s obzirom da su se nalazili ili na izdržavanju kazne ili su s adresom boravka u Srbiji.

Prvostepenom presudom Suda BiH iz septembra prošle godine, 13 optuženih iz predmeta “Lutka” je nepravosnažno osuđeno na 101 godinu i osam mjeseci zatvora, dok su trojica oslobođeni krivnje, prenosi Birn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *